Reflü Nedir, Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir?
Reflü Nedir, Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir? Reflü nedir sorusunun yanında reflü tedavisi nasıl yapılır sorusu da bu rahatsızlıktan muzdarip olan kişiler tarafından epey merak edilmektedir.
Reflü Nedir, Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir? Reflü kronik olan bir hastalıktır ve tedavide esas amaç, reflü yakınmalarını en aza indirgemek, eğer yemek borusunda hasar varsa iyileştirmek ve aynı zamanda gelişebilecek bütün komplikasyonları önlemektir.
Bu bağlamda reflü tedavisi yapılır iken 3 yol izlenir:
Yaşam Tarzında Yapılacak Değişiklikler
Fazla kilolardan kurtulmak,
Alkol ve sigaradan uzak durmak,
Kuruyemiş, asitli içecekler, yağlı ve kızartılmış yiyecekler tüketmemek,
Az ve sık şekilde beslenmek,
Uyumadan 3 saat evvel yeme-içme işini bitirmek,
Beli sıkan kıyafetler giymemek ve yatak başını 15 cm kadar yükseltmek.
İlaç Tedavileri
Yaşam tarzında yapılacak değişiklerin dışında uygulanmakta olan ilaç tedavisinde esas alınan hedef, yemek borusuna kaçarak reflüye sebebiyet veren mide asidini en aza indirgemektedir. Mide asidini azaltıcı etkiye sahip olan ilaçlar, Proton pompa inhibitörleri ismi ile adlandırılmaktadır.
Oldukça kuvvetli etkiye sahip bu ilaçlar sayesinde, hastalığın bütün rahatsız edici bulguları kolaylıkla tedavi edilebilmektedir. Fakat bu ilaçların gerektiğinden daha uzun süre boyunca kullanılmasında bazı yan etkiler görülebilmektedir.
En belirgin yan etkileri ise; demir eksikliği, enfeksiyonlara karşı eğilim, kemik erimesi ve midede lezyonlar oluşturmasıdır.
Endoskopik ile Yapılan Tedaviler
Endoskopik ile Yapılan tedavi yöntemleri 2 başlık altında incelemektedir;
Anti Reflü Mukozal Ablasyon
Mide kapakçık kısmının endoskopik işlem sayesinde yeniden oluşturulması durumudur. İşlem süresi ortalama 15-20 dakika kadar sürmektedir. Yan etkisi oldukça az olan bir uygulamadır, yatış gerektirmez.
GerdX
Bu uygulamada ise; mide kapakçık kısmı endoskopik yöntemle dikilmektedir. Bu işlem genel anestezi altında yapılır ve yaklaşık olarak 30 dakika kadar sürer. Mide kapakçık kısmına genel olarak 1 ile 2 sütür atılır. Kalıcı bir tedavidir ve ağrı dışında herhangi bir ciddi yan etkisi görülmemektedir.
Enjeksiyon tedavisi ya da operasyon ile tedavi yöntemleri bu rahatsızlığı ilerlemiş olan hastalar için geçerlidir. Ancak midemizi rahatlatacak aralıklı oruç gibi yöntemler ya da hafif yemek bu alanda reflü başlangıcı olan kişilere önerilen durumlardır. Midenin aç kalmaması ve azar azar sık yemek de bir diğer iyileştirme yöntemi olabilir.