Eğitim & Kurs

Kapsayıcı Eğitim Nedir, Faydaları Nelerdir?

Kapsayıcı Eğitim Nedir, Faydaları Nelerdir? Kapsayıcı eğitimi, tüm çocukların ihtiyaçlarına uygun bir eğitim almalarını sağlamayı amaçlayan bir eğitim sürecidir. Kapsayıcı eğitim tam olarak nedir ve neleri içerir? Kapsayıcı eğitimin faydaları nelerdir? Tüm bu soruların cevabını sizler için hazırladık

Kapsayıcı Eğitim Nedir, Faydaları Nelerdir? Kapsayıcı eğitim; çocukların bireysel özelliklerinin, ihtiyaçlarının, ihtiyaçlarının ve tercihlerinin analiz edilmesiyle oluşturulan bir eğitim sürecidir. Kapsayıcı eğitim, tamamen çocukların ihtiyaçlarına odaklanarak, eğitimi çocuklar için katılımı, dikkati ve ilgiyi artıran kaliteli bir eğitim haline getirir.

Kapsayıcı Eğitimin Faydaları Nelerdir?

Kapsayıcı eğitim nedir? Sorusunun cevabını verdikten sonra bir önemli sorunun daha cevabını verelim. Kapsayıcı eğitimin faydaları nelerdir?

  • Engelli çocuklar kapsayıcı eğitim sayesinde kendilerine uygun bir eğitim sistemine sahip olurlar.
  • Eğitim, tüm çocukların ihtiyaç ve ihtiyaçlarına göre düzenlenir.
  • Eğitimde fırsat eşitsizliği önlenir.
  • Eğitimde adalet sağlanır ve öğretilir.
  • Eğitim, aile ve toplum katılımının önünü açar.
  • Kaliteli eğitim örneğidir.
  • Engelli çocukların kendi yaşamlarında özgüvenlerinin yüksek olmasını sağlar.
  • Engellilerin çalışma hayatına katılımı için altyapı oluşturulur.

Kapsayıcı Eğitimin Ortaya Çıkış Sebebi

Kapsayıcı eğitim; Toplumda var olamayan, toplumdan dışlanan, eğitim olanakları eşit olmayan ve eğitime erişimde zorluk yaşayan çocuklar için oluşturulmuş. Bu stratejilerin uygulanması ve etkilerinin izlenmesi de dâhil olmak üzere oluşturulmuş bir eğitim süreci ve programıdır. Unesco kapsayıcı eğitimin öneminden bahsederken 3 sebep ortaya sunmakta;

  • Eğitimsel sebep
  • Sosyal sebep
  • Ekonomik sebep

Eğitim sebebi, öğrencilerin özelliklerine ve bireysel ihtiyaçlarına uygun eğitim programlarının geliştirilmesini içerir. Çünkü dünya ülkeleri bir eğitim standardı elde etmek istiyorlar ancak kaliteli eğitime ulaşmak için eğitimin çocukların ihtiyaçlarına göre hazırlanması gerekiyor, böylece eğitim fırsat eşitsizliği ortadan kalkıyor. Öğrencilerin öğrenme potansiyelleri ortaya çıkıyor. Ve sosyal hayatta kendilerini daha güvende hissederler. Sosyal sebep, çocukların adil ve eşitlikçi bir ortamda eğitim görme ihtiyacını içerir.

Ekonomik sebep, tüm öğrencilerin birlikte çalışma ihtiyacını içerir. Öğrencilerin farklı okul türlerinde eğitim görmeleri büyük maliyetlere neden olur ve bu da eğitim için gereksiz harcamalara neden olur. Öğrencilerin okula uyması değil, okulların öğrencilere uyması gerekir.

 

 

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu