Hamilelik

Hiperaktivite Belirtileri ve Çocuğa Yaklaşım

Hiperaktivite Belirtileri ve Çocuğa Yaklaşım

 

Hiperaktivite genellikle yedi yaşından önce belirtilerini gösteren ve bir çok sebepten dolayı beynin ön lobunda bulunan limbik sisteminin çalışmaması sonucu  iletim kanallarının impulsları iletememsi sonucu nöro transmitter iletiminin sağlanamamasından kaynaklanır.

Hiperaktivitenin erken belirtileri

Bu yaştaki çocuklarda hiperaktivite; sebepsiz yere bağırıp, çağırma, hiç bir şeyden memnun olmama, aşırı sinir ve hareketlilik hali, tedirginlik huzursuzluk gibi erken belirtiler gösterirler. Okul çağlarında ise; ders yapamama, ders çalışamama, dikkatsizlik, detayları görememe, yoğunlaşamama, sessiz ortamlardan rahatsız olma ve etrafına huzursuzluk verme gibi belirtiler hiperaktivite  belirtileri olabilir. Bu belirtilerin görüldüğü andan itibaren çocuk gözlenmeli ve her hareketi not edilmeli, doktora veya bu konuda uzman birine gidilerek yardım istenilmelidir.

Hiperaktivite teşhisi koyulan çocuğa yaklaşım nasıl olmalıdır.

– Hiperaktivite tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır. Başlangıç düzeyinde ise anne ve babalar ilgi ve alakalarını çocuklarına vererek tedavi aşaması başarıyla ilerletilir ve tedavi başarılı olur. Bunun için anne ve babanın yapması gerekenler şunlardır:

– Şartlı koşullandırma yöntemi ile ödül ve ceza sistemini kullanmalı ve çocuklarının sorumluluk almak istemesini sağlamak zorundadırlar.

– Çocuğunuzun arkadaşlarını seçmesine dikkat etmeli ve iyi vakit geçirmek istediği arkadaşları seçmesine yardımcı olarak yoğunlaşmasını sağlamalısınız.

– Boş vakitlerinde yapmaktan hoşalndığı şeyleri birlikte yapmalı ve bu tür aktiviteleri anne ve babasıyla yapmak istemesini sağlamalısınız.

Hiperaktivite hastası çocuklar,  ev dışında olduğu zamanlarda  yaşına uygun aktiviteler yapmasına yardımcı olmalı ve güvenilir ve ilgili hocaların olduğu aktiviteleri seçmesine yardımcı olmalısınız. Bu şekilde bu aktiviteleri yapmak isteyecek ve memnun olmaya başlayacaktır.

– Anne ve baba olarak sürekli olarak çocuğunuzla birlikte yemek yemeli, beraber yürüyüşler yapmalı ve beraber eğlenecek aktiviteler yapmalısınız.

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu