Ergenlik İle Gelen Fiziksel Gelişim
İnsanın büyümesi ömür boyu sürer. Doğumdan başlayan bu süreç ölünceye kadar sürer. Orta yaştan sonra fiziksel gelişim gelişme yönünde değil gerileme sürecine girer. Bebeklik ve çocukluk devri insan gelişimi için aynı hızdadır. Büyüme, gelişim gösterme hızı normal bireylerde farklılık gösterir. Ergenliğe geçiş sürecinde de her bireyin büyüme hızı değişkenlik gösterir. Büyümeyi etkileyen sebepler vardır. Bazıları şunlardır: İklim, kalıtım, beslenme, hormonlar gibi. Kızlar ile erkeklerde gelişim dönemleri farklı yaşlarda başlar.
Ergenlikte Olan Fiziksel Gelişim
Kızlarda ergenlik 9-13 yaşları arasında görülür. Çok sıcak ülkelerde 9 yaşa inen ergenlik yaşı çok soğuk ülkelerde 17 yaşına kadar çıkar. Genel ortalama 12-13 yaş aralığıdır. Bu yaşta ilk görülen göğüsün belirginleşmesidir. Salgılanan östrojen hormonu bu değişimleri ortaya çıkarır. Genç kızlar bu dönemde utanca bağlı duruş bozukluğu yaşayabilir. Bedenini kabul etmeyi ve bunun normal bir süreç olduğunu anlatarak bu sorunu çözebiliriz. Kızlarda ergenlik ortalama olarak 18 yaşına kadar sürer. Bu süreçte boy hızlı uzar. Değişkenlere bağlı olarak 10 -18 santimetreye kadar olabilir. Kolların uzamasıyla vücut dengesinde bozulmalar görülür bu sakarlığı beraberinde getirir.
Erkeklerde şu değişimler görülür. Sakal ve bıyık belirginleşmeye başlar. Burun ve kulaklar büyür. Vücutta ilk zaman orantısız büyüme görülür. Salgılanmaya başlanan erkeklik hormonu sayesinde dış görünüm daha erkeksi bir hal akmaya başlar. Artan tüylenme de ergenliğin göstergelerindendir.