Teknoloji

VPS Sunucuların Özellikleri ve VDS ile Arasındaki Farklar

VPS Sunucuların Özellikleri ve VDS ile Arasındaki Farklar Nelerdir? Son dönemlerde hızla gelişmekte olan online hizmetler ve web siteleri, yenilikleri de beraberinde getiriyor. İnternet teknolojisinde gereksinim duyulan bu yenilikler arasında VPS sunucular önemli bir yer ediniyor.

VPS Sunucuların Özellikleri ve VDS ile Arasındaki Farklar Nelerdir? Özel sanal sunucu anlamına gelen VPS, sunucuya ait kaynakların gruplara ayrılmasını amaçlıyor. Bunu, sanallaştırma yeteneği bulunan bir yazılım kullanarak gerçekleştiriyor. Genel anlamıyla fiziksel ana sunucunun bölümlere ayrılması, VPS olarak tabir ediliyor.

VPS Sunucuların Özellikleri

Sektörde çok sayıda web sitesi yöneticisi ya da sahibi, ilk olarak paylaşımlı hosting hizmetini tercih etmektedir. Ancak web sitesi büyüyüp trafiği arttıkça mevcut sitenin yükleme hızı da artış göstermelidir. Diğer yandan çeşitli güvenlik problemlerinin de meydana çıkması ile beraber kullanıcıların VPS sunucuya geçmesi gerekmektedir. Düzgün şekilde yapılandırılmış VPS sunucusu barındıran web siteleri, paylaşımlı hosting mekanizmalarına göre daha güvenli ve hızlı bir sistem ile hizmet vermiş olmaktadır.

VPS sunucuların özellikleri ve avantajları arasında şu imkanlar sıralanabilir:

  • VPS sunucu, VDS ya da dedicated ya sunucularının teknik ve mali sorumluluğunu üstlenmek zorunda kalmaz. Bu da kullanıcılara root erişimi ve yalıtılmış ortam avantajı sağlar.
  • VPS sunucu, depolama ve yedekleme gibi farklı kullanım alanlarına sahiptir.
  • Uygulamaların test edilmesi ve değişik projelerin geliştirilmesi gibi özellikleri mevcuttur.
  • Hem blog siteleri hem de küçük veya orta ölçekli işletmelere ait olan web siteleri için etkili bir barındırma çözümü sunmaktadır.

VPS ve VDS Sunucu Arasındaki Farklar

Yukarıda da bahsedildiği üzere paylaşımlı hosting sisteminin yetersiz kalması sonucunda kullanıcıların sanal sunuculara yönlenip temin etmeleri gereklidir. Ana sunucunun bölünmesiyle ortaya çıkan sanal sunucular, VPS ve VDS olarak ifade edilir.. VPS sunucuyu, VDS sunucudan ayıran en önemli özelliği, sunucunun bölünmesinde özel sanallaştırma yazılımları kullanıyor olmasıdır. VDS daha maliyetlidir. Daha düşük maliyete sahip olan VPS daha fazla tercih edilmektedir. Her iki sistemde de sunucu donanımları fiziksel olarak ayrıldığı için web siteleri, birbirlerinin performanslarından etkilenmezler. Çünkü her sunucunun kendine tahsis edilmiş olan özel donanımı mevcuttur. Ancak yazılımsal olarak ayrılmış VPS’de yaşanan performans problemleri, fiziksel sunucudaki tüm ortaklara yansıyabilmektedir.

 

 

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu