Güneş Çarpması Belirtileri Nelerdir, Nasıl Önlenir?
Güneş Çarpması Belirtileri Nelerdir, Nasıl Önlenir? Güneş çarpması, kişinin güneşte uzun süre vakit geçirmesi ile ortaya çıkmaktadır. Kimi zaman egzersiz yaparken, kimi zaman güneşlenirken yaşanan bu durum acil müdahale gerektirir.
Güneş Çarpması Belirtileri Nelerdir, Nasıl Önlenir? Sıcak çarpması olarak da tabir edilen bu durumda hastanın vücut ısısı 40 dereceyi bulur. Acil ve doğru müdahale yapılmadığında hastada kalıcı hasar ya da ölüm meydana gelir.
Güneş Çarpması Belirtileri
Yaz aylarında ısı yükselmesi ile birlikte sıcak çarpması olaylarında artış meydana gelmektedir. Her yaştan herkesin başına gelebilecek bu durumda belirtiler çok önemlidir. Genel olarak güneş çarpması belirtileri şu şekildedir:
- 40 derece ve üzerinde ateş ölçümü
- Konuşma ve görmede yaşanan sıkıntılar
- Güçsüzlük, halsizlik, huzursuzluk
- Baş dönmesi, bayılma hissi ya da gerçekten bayılma
- Zonklayıcı şekilde baş ağrısı
- Normalin üzerinde aşırı terleme
- Mide bulantısı ve beraberinde gelen kusma
- Göğüs bölgesinde şiddetli çarpıntı
- Soluk alıp vermenin hızlanması
- Cildin daha kırmızı bir renk alması
Yukarıdaki belirtilerden biri ya da bir kaçı hastada olabilir. Uzun süre güneşte kalan kişilerde bu belirtilerin görünmesi acil müdahale gerektirir.
Sıcak Çarpması Tedavisi
Güneş çarpmasının tedavisi için ilk olarak vücut ısısının düşürülmesi gerekir. Bunu yapmak için hastaya soğuk su ya da buz duşu aldırılmaktadır. Ancak soğuk su duşu ya da buz uygulaması kalp hastalığı olanlar ve yaşı ilerleyenlerde uygulanmamalıdır. Soğuk duş dışında hastanın koltuk altı ve kasık bölgesine buz torbası da konulmaktadır. Hastane ortamında ise buharlaştırıcı soğutma tedavisi uygulanmaktadır. Hastanın vücut ısısının normal düzeye gelmesinin ardından kaybedilen su ihtiyacını karşılamak gerekir. Bunun için bol su tüketilmeli ya da hastanelerde serum uygulaması yapılmalıdır.
Güneş çarpması tedavisi için kesinlikle ateş düşürücü ilaçlar kullanılmaması gerekir. Bu ilaçlar karaciğer üzerinde zehirleyici bir etki yaratıp durumun daha da kötüleşmesine neden olmaktadır.
Güneş Çarpmasını Önlemek
Güneş çarpmasını önlemek için bir kaç önemli noktaya dikkat etmek yeterlidir. Bunlardan ilki ve en önemlisi uzun süre sıcak, güneşli ortamda bulunmamaktır. Bunların dışında, geniş, ince ve açık renkli kıyafet kullanılmalıdır. Güneşe çıkarken mutlaka güneş kremi, gözlük ve şapka kullanmak gerekir. Güneş kreminin her iki saatte bir tekrarlanması gerekir. Ayrıca park edilen araçlarda yaşlılar ve çocukların uzun süre bekletilmemesi gerekir. Kilitli bir araçta en fazla 10 dakika süre ile çocuk ya da yaşlılar beklemeli. Aracın gölgede olması ya da camlarının açık olması süreyi uzatmaz.