Doğum Sonrası Depresyon Nedenleri ve Etkenleri
Doğum Sonrası Depresyon Nedenleri ve Etkenleri nelerdir? Depresyon uzun süreli mutsuzluk olarak tanımlanabilir. Her yeni anneden %15i’i doğum sonrası depresyonu yaşamaktadır.
Doğum Sonrası Depresyon Nedenleri ve Etkenleri nelerdir? Doğum sonrası depresyonu günümüzde oldukça fazla yaşanan bir ruhsal sağlık sorunudur. Uzun sürmesi ve günlük hayatı oldukça olumsuz olarak etkilemesi olumsuzlukları arasındadır. Birçok kadın bebek beklerken oldukça mutludur ve anne olunca yaşayacakları konusunda oldukça fazla iyi beklentilere sahiptir. Bu algı depresyon oluştuğunda depresyonu kabulü zorlaştırmaktadır. Yaşanılan bu uzun süreli mutsuzluk bebeğin ihtiyaçlarının karşılanmasını zorlaştırarak ikisi arasında olumsuzluk doğurur.
Nedenleri ve Etkileri Nelerdir?
Bu depresyona neden olan birçok faktör vardır. Bu faktörler şunlardır;
- Daha önce yaşanmış bir ruhsal sorun
- Ailede daha önce birinin yaşadığı doğum sonrası depresyon
- Babanın ve ailedeki diğer kişilerin bebeğin bakımında yardımcı olmaması
- Yaşam şartlarındaki zorluklar, örneğin; maddi yetersizlik, işsizlik aile içi şiddet, bir yakının vefatı ve eşlerin arasındaki ilişkisel sorunlar
- Çocukluktan gelen bastırılmış duygu ve travmalar
Yukarıda maddelenen nedenlerden bir tanesi depresyonu tek başına tetiklemez. Çoğunlukla üst üste gelen yaşanmışlıklar kişinin duygu durumuna kötü izler bırakmaktadır. Depresyonda olan bir yeni anne bunalım içerisinde bulunur. Herhangi bir şeye karşı umudu yoktur ve tükenmişlik gösterir. Davranış şekli olarak genelde hiçbir şeye istekli olmaz, sürekli uykulu ve yorgun hisseder. Hızlı bir kilo kaybıyla beraber enerjisi olmaz, geç uyur ve erken uyanır. Yani gece uyanmaları da sebebiyle uyku problemi gözlemlenir. Bebeğine karşı ilgisini kaybetmekle beraber kendini beceriksiz görerek etrafındaki insanları kendinden değerli görür. Etrafıyla olan insan ilişkileri gergin, öfkeli ve sağlıksız olarak gelişir. Eşinin ilgisini hem ister hem istemez. Asla depresyonda olduğunun farkında olmaz ve olması gerekeni bu sanar.
Tedavi Süreci Hakkında
Depresyonda geçirilen süreç çok sıkıntılıdır. Ufak ufak hedeflerle adımlayarak başlamak gerekir. Manevi aile desteği ve uzman yardımıyla tedavi sürdürülebilir. Ama öncelikle dikkate alınması gerekenler şunlardır;
- Uyku saatlerini düzenlemeye çalışmak
- Doğum sonrası depresyonda beyinde kimyasal değişim oluğundan dolayı ilaç kullanımı
- Bebek arabasıyla beraber yürüyüşler
- Bebekle keyifli vakitler geçirmek
- Aile ve eşten bebek bakımı yardımı almak