Üniversite Tercihi Nasıl Yapılmalı, Nelere Dikkat Edilmeli?
Üniversite Tercihi Nasıl Yapılmalı, Nelere Dikkat Edilmeli? Yeni bir okul yeni bir yaşam artık liseyi bitirdiniz ve üniversiteye gidebilmek için gerekli puan barajını geçebildiniz. Bu süreçten sonra üniversite tercihi kaldı.
Üniversite Tercihleri Nasıl Yapılmalı? Üniversite tercihi milyonlarca gencin üniversite sınavlarından sonra yaşadığı olaylardan birisidir. üniversite tercihi konusunda ülkemizde birçok üniversite ve bölüm bulunmaktadır. Tercih yapmak isteyenler bu üniversite puanlarına göre tercih yapabileceklerdir. Fakat üniversite tercihi sadece puanla olmuyor aynı zamanda öğrenci tercih yapacağı sırada mutlaka farklı durumları da göz önünde bulundurması gerekir. Bu noktada maddi ve manevi faktörler daha çok ön plana çıkmaktadır. işte size Üniversite tercihi yaparken nasıl bir tercih yapılması gerektiğini ele alan yazımız.
Üniversite Tercihi Yaparken Neye Dikkat Edilmeli?
Öncelikle bilmelisiniz ki bu hayat sizin hayatınız ve siz üniversiteye gidip geleceksiniz. Bu nedenle tercih yaparken mutlaka kişisel olarak bir tercih yapın. Çevrenizden tavsiyeler de alabilirsiniz. Fakat çevrenizin isteğine göre gitmeyin. Bunu nasıl belirleyebiliriz diye soranlara mesela matematik dersine yatkın olmayanlar matematik öğretmenliği, mühendislik gibi bölümlerde çokça zorlanacaktır. Bu da boş yere okumak demek. Bu noktada yapacağınız şey öncellikle yeteneklerinizi keşfetmektir. Müziğe yetkinliği olanlar için müzik bölümü çokça pozitif katkı sağlayacaktır.
Bunun yanı sıra anne ve babasının isteğine göre üniversite bölümü tercih edenlerde çokça sayıdadır. Fakat bu kişiler bir süre sonra okuduğu bölümden sıkılarak daha farklı bölümlere geçmek istemektedir. Bu da yıl kaybıdır. Bu nedenle üniversite tercihi yaparken popüler üniversite bölümler ve aile tercihi bölümler değil de kişisel bölümler tercih etmek en mantıklısıdır.
Üniversite Doğru Tercih
Üniversite tercihi yapacaklar için doğru tercih yapmak isteyenler mutlaka belli kriterleri göz önünde bulundurarak tercih yapmalıdır. Yapacağı tercihin gelecek yaşamını şekillendireceğini ve ona meslek olacağını iyi bilmelidir. Bu doğrultuda sunulan seçenekleri ve avantajları iyi değerlendirmelidir. Bu doğrulu da rehberlik hocalarından da yardım alabilirsiniz.
Üniversite tercihi noktasında bir diğer önemli kriterde mutlaka tercih edeceğiniz bölüme puanınızın yetiyor olması gerekir. Eğer puanınız okumak istediğiniz bölüme yetmiyorsa da tercihinizi bir yıl daha bekletmek en mantıklısıdır.