Yeni Doğan Bakımı Nasıl Olmalı?
Daha önce hiç bez değiştirmeseniz bile yazımızı okuyarak içinizi ferah hale getirebilirsiniz. Bebeğinize ihtiyaç duyduğu yenidoğan bakımı kolayca sağlayacaksınız.
Doğum mucizesine tanık olduktan sonra bebeklerinizi kucağınıza almanın mutluluğunu tatmanın heyecanı başladı. Bebeklerinizin doğduktan sonra sizin bakımınıza ihtiyacı bulunmaktadır. Yeni anne olan bayanlar için evdeki ilk günler endişeli olarak geçebilmektedir.
Cilt Bakımı
Yeni doğan bebeklerin ciltleri son derece hassas yer almaktadır. Bu yüzden yenidoğan bakımı konusunda de özenli bir bakıma ihtiyaç duyulmaktadır. En önemli noktalardan bir tanesi, cildini kuru ve temiz tutabilmektedir. Besledikten ve uykusundan hemen sonra bebeklerinizin altını değiştirmenizi tavsiye ediyoruz. Islaklığı iyi bir şekilde emen ve nemin cilt üzerinde zarar vermesini engellemiş olan kaliteli bezler kullanabilirsiniz. İlk birkaç hafta içerisinde bebeklerinizin poposunu sadece pamuk ve ılık suyla temizlemeniz gerekmektedir. Islak mendil kullanmanız durumunda hassas ciltler için olanları tercih etmeniz gerekmektedir. Doktorunuz ya da hemşireler, bebeklerinizi göbek kordonuna nasıl yenidoğan bakımı yapacağınızı size gösterecektir. İlk zamanlarda bebeğinizi her gün yıkamanıza gerek kalmamaktadır. Birkaç santimetre yüksekliğinde yer alan ılık suya 3–4 gün içerisinde bir sokup çıkarmanız yeterli olacaktır. Bunun dışında yüzü, elleri ve ayaklarını nemli pamukla kolay bir şekilde silebilirsiniz. Bebeklerinizi ilk bezini mekonyumla kirlettiğinde onu yıkamak zorunda kalabilirsiniz.
Unutulmaması Gerekenler
- İçgüdüleriniz her zaman bebek bakımı konusunda sizlere doğru yolu göstermektedir. Bununla beraber işin başından itibaren uygulamanız gereken bazı kurallar yer almaktadır.
- Bebeklerinizin başını her durumda desteklemeniz gerekmektedir. Bunun nedeni henüz boyun kasları gelişmedi.
- Bebeğiniz her acıktığı zaman onu beslemeniz gerekmektedir. Küçük midesi bu aşama içerisinde fazla yiyecek almamaktadır. Bu yüzde ne zaman isterse onu emzirmeniz gerekmektedir.
- Bebeğinizi çok sıcak ya da çok soğuk tutmamanız gerekmektedir.
Genel olarak yenidoğan bebekler 3300-3600 gr içerisinde 49-8-52 cm aralığında doğmakta ve normal doğduklarında ağlamaları beklenmektedir. Kurbağa veya cenin pozisyonunda olmaktadır. Anne rahmindeki o sıkışma durumlarında, oraya sığmak için almış oldukları pozisyondan dolayı birdenbire dik pozisyonda olmaları beklenmemektedir. İlk zamanlarda kollar biraz daha kapalı, ayaklar karna doğru çekik olmaktadır. Sonra bu yavaş yavaş açılmaktadır.
Uyku Zamanı
Yenidoğan bakımı konusunda en zorlardan bir tanesi uyku konusudur. Her bebeğin uykusunun birbirinden farklı şekilde olacağını bilmek gerekmektedir. Tabii bebekler uzun uyumaktadır. Ama uzun uyuması durumunda, 2-3 saatte bir uyandırıp emzirmek gerekmektedir. Bebeklerde gece-gündüz kavramları yer almamaktadır. Bu nedenle sürekli ışığın yanmaması gerekmektedir. Gündüz olduğu zaman bebeğin gündüzü algılanması, gece olduğu zamanda ortamın hafif karartılarak, loş bir ışık kaynağının olmasında fayda bulunmaktadır. Bu uygulamaya hemen başlanmaktadır. Geceleri bebeğinizi odanız içerisine alırsınız ufak bir gece lambası yakmanızı sizlere öneriyoruz. Gündüzleri de normal odada bulundurabilirsiniz. Yenidoğan bebeklerin gece-gündüz farkını algılaması beklenmemektedir. Bu fark bir aya kadar ortaya çıkmayabilir. Bu konuda bebeklerinize yardımcı olursanız bu süreci daha hızlı hale getirebilirsiniz. Gündüzleri uyaranlar biraz daha fazla olmaktadır. Ev içerisinde yaşayan insanların, çalışan ürünlerin sesini bebek duyması gerekmektedir. Gece ise daha sessiz bir ortam yaratılması önemlidir. Ama uyku düzenini biraz da bebek kendi de belirlemektedir. Yeni doğan bebekleri mümkün olduğu zaman sık beslenmek gerekmektedir. Özellikle de geceleri son derece önemlidir. İki beslenme arasında 3 saati geçirmemek gerekmektedir. Bebek uyuyorsa uyandırılması gerekmektedir. Özellikle yenidoğan bakımı ilk günleri içerisinde kan şekeri düşme eğiliminde olabilmektedir. Sarılık sebebiyle halsiz ve yorgun olabilmektedir. Sizde yenidoğan bebekleriniz için yazılarımızı okuyarak en doğru bakımı yapabilirsiniz.