Kameramanlık Mesleği
Kamera arkasında görev almak isteyenler, kameramanlık mesleğini tercih ederek para kazanabiliyor. Düğün ve organizasyonlarda bu işi yaparak kazanç sağlamak mümkün oluyor.
Üniversitelerin 2 yıllık eğitim veren fakültelerinde kameramanlık eğitimi almak isteyenler bu mesleği icra edebiliyor. Ancak eğitim almayan kişiler çeşitli kurslara giderek kameraman olabiliyorlar. Sanıldığı kadar kolay olmasa da, kameraman olmak için haber ajanslarının özel kurslar ve özel meslek edindirme kurslarına gitmek mümkün oluyor.
Çekim Teknikleri
Kameramanlık yapmak isteyenler için en önemli konu çekim teknikleridir. Bu teknikler bilinmeden kamera kullanmak hiçbir işe yaramaz. Profesyoneller kamera çekim teknikleri konusunda bilgi sahibidir ve kamerayla harikalar yaratırlar.
- Arc Shot ile özneye odaklanma,
- Aerial Shot ile havadan manzara,
- Dolly Zoom vertigo efekti vererek baş döndürücü etkiler,
- Low-angle Shot ile alttan çekim,
- High-angle shot ile üstten çekim,
- Dutch tilt ile garip ve olağan dışı ortamlarda,
- Büyük Budapeşte Oteli gibi yatay çekimler Whip pan,
- Locked down shot ile tek bir odağa,
- Over the shoulder shot Türk dizilerinin en başarısız çekimleriyle iki karakter konuşurken omuz hizasından,
- POV shot ile bakış açısı odaklı çekim,
- Bird’s eye ile kış bakışı,
- Iris shot ile belli bir unsura odaklanma,
- Crane shot ile hareket halindeki nesnenin takip edilmesi,
- Tracking shot ile takip çekimin
- Long Take ile uzun çekimler yapılabilir.
Kameramanlık Zor Mu?
Ülkemizde kamerayı taşıyabilecek olan herkes kameramanlık yapmaktadır. Oysa bu işin profesyonelleri olan Hollywood sinemasında kameralarla harikaların yaratıldığı bilinmektedir. Meslek olarak bu işi seçen kişiler kendilerini geliştirerek başarılı olabilirler.
Ülkemizdeki dizilerde oldukça başarısız şekilde kullanılan bu tekniklerin bir çoğu kameraman tarafından bilinmez. Bu yüzden genelde tek düze bir bakış açısı söz konusu olur. Kameramanlık zor olmasa da kamera çekim tekniği bilen ve bilmeyen arasındaki fark oldukça belirgindir.